Inici‎ > ‎Actualitat‎ > ‎

Actualitat

La Primera Trobada de l
Agrupació Estatal de Periodistes de CCOO decideix impulsar una campanya contra les rodes de premsa
sense preguntes

L’Agrupació Estatal de Periodistes de CCOO impulsarà una campanya contra la convocatòria de rodes de premsa sense admetre les preguntes dels assistents, en un moment en què molts polítics i esportistes han convertit aquesta pràctica en una dinàmica habitual. A la trobada, celebrada els dies 28
i 29 de març a Madrid, els periodistes presents van constatar que els professionals de la informació tenen una responsabilitat, que és la d’informar a la ciutadania amb llibertat i sense censures i, per tant, a informar també de quan els periodistes estan “autoritzats” a fer preguntes en una roda de premsa i quan no.

La Primera Trobada de l’Agrupació Estatal de Periodistes de CCOO també ha acordat realitzar un estudi pilot que analitzarà els riscos psicolaborals als quals s’enfronten els treballadors i treballadores a les redaccions dels diaris. Per portar a terme aquest estudi, s’enviaran qüestionaris a diferents grups de premsa de l’Estat perquè els responguin directors, gerents, responsables de recursos humans, redactors, comitès d’empresa, delegats de personal i delegats de prevenció. Aquest treball de camp compta amb el vist-i-plau de la patronal de premsa diària AEDE.

En l’actualitat, la càrrega de treball dels periodistes s’ha incrementat de forma prou contundent arran, d’una banda, de la implantació de les noves tecnologies i de la necessitat d’adaptar una mateixa notícia als diferents formats que un mitjà de comunicació requereix (premsa, web, xarxes socials, etc) i, d’una altra banda, de la considerable destrucció de llocs de treball que ha comportat la crisi a les empreses periodístiques. Com a resultat de tot plegat, els professionals de la informació són objecte de nombrosos episodis d’estrès i de depressió, quan no parlem de jornades maratonianes i d’horaris totalment irregulars.

Una altra conclusió de la reunió de periodistes de CCOO ha estat impulsar una Mesa Sectorial Estatal per tractar sobre les conseqüències de la crisi als mitjans de comunicació i possibles vies de solució, a l’estil de la Mesa Sectorial que es va constituir a Catalunya i que va elaborar un document de conclusions ara ja fa un any, amb la implicació de la Generalitat.

L’Agrupació Estatal de Periodistes de CCOO ha constituït un grup estable de treball per portar endavant totes aquestes iniciatives.


Barcelona, 14 dabril del 2014

Comments